Direktni marketing in nova gripa

Uporabna naloga iz direktnega marketinga:

Recimo, da želite proti novi gripi cepiti 800.000 prebivalcev države, ki ima vsega skupaj 2 milijona prebivalcev. Vaš cilj je torej 40% odziv. Da pa bo naloga še težja, morate odziv doseči v dveh mesecih. Kakšna je verjetnost, da vam bo uspelo »prodati« cepivo 40% prebivalstva?

V direktnem marketingu sta pomembni dve zadevi.

Prvič moramo imeti odličen izdelek ali storitev. V primeru cepiva proti novi gripi ta pogoj ni izpolnjen. O cepivu je preveč dvoma, velik delež prebivalcev tudi dvomi o obstoju in nevarnosti svinjske oziroma nove gripe.

In drugič, pred vsako akcijo direktnega marketinga si moramo postaviti realen cilj. Prepričati 40% populacije v kar koli je običajno nerealen cilj. S še tako dobro ponudbo nikoli ne bomo prepričali 40% populacije celotne države. Pomagalo bi seveda, če bi se ljudje nečesa res noro bali … mediji sicer delajo na tem, ampak ne preveč uspešno. Dokazi so enostavno prešibki … en težak primer gripe še ni dovolj, če želimo prepričati tako velik del populacije.

gripa

Prvi odzivi kažejo na zelo slabo »prodajo« cepiva.

Koliko % celotne slovenske populacije se bo torej cepilo proti novi gripi? Po mojem mnenju, se več kot 40.000 ljudi do konca letošnjega leta ne bo cepilo. To pa je 5% odziv. Ni slabo za običajne razmere. Pravzaprav je ta napoved zelo optimistična. Ampak glede na porabljeni denar za spodbujanje prodaje cepiva, je to malo. Kot rečeno, izdelek je preslab, »ponudba« ni dovolj privlačna. Prodajalci cepiva morajo še bolj delati na strahu, ker se bodo samo dovolj prestrašeni ljudje pustili »zbosti«. Zelo, zelo prestrašeni, sicer ne bo nič.

This entry was posted in Direktni marketing, Marketing and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply